SVETOVNI DAN VODA, 22. 3. 2024

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca, od leta 1992, ko je bil izbran na konferenci Združenih narodov o okolju in razvoju v brazilskem mestu Rio de Janeiro. Njegov namen je ozaveščanje o pomenu pitne vode ter trajnostne rabe vodonosnikov.

VODA ZA MIR

Svetovni dan voda vsako leto osvetljuje pomen vode z različnih vidikov. Letošnja osrednja tema se glasi: Voda za mir. Voda lahko ustvari mir ali sproži konflikt. Ko je voda redka ali je onesnažena, ali ko ljudje nimajo (enakega) dostopa do nje, lahko narastejo napetosti med skupnostmi in državami.

Več kot 3 milijarde ljudi po vsem svetu je odvisnih od vode, ki prečka državne meje. Kljub temu ima le 24 držav sklenjene sporazume o sodelovanju za vso skupno vodo.

Ker se vplivi podnebnih sprememb povečujejo in število prebivalcev narašča, se je znotraj in med državami nujno treba združiti okoli zaščite in ohranjanja našega najdragocenejšega vira.

Javno zdravje in blaginja, prehranski in energetski sistemi, gospodarska produktivnost in okoljska celovitost so odvisni od dobro delujočega in pravično upravljanega vodnega kroga.

Več informacij in materialov najdete na https://www.un.org/en/observances/water-day/resources (v angleškem jeziku).