KOMUNALA BO V PRIHODNJIH DNEH ODPADKE PREVZEMALA Z ELEKTRIČNIM VOZILOM

V naslednjih dneh lahko občani občin Idrija in Cerkno pričakujete skoraj neslišen prevzem odpadkov, saj bodo naši delavci prevzem opravili z električnim vozilom Renault E-tech. Vozilo je podobno navadnim dizelskim smetarskim vozilom, z njim pa je možno prevzemati vse vrste odpadkov.

Skupaj s podjetjem Volvo d.o.o. Renault Trucks bomo do 9. junija 2023 preizkušali električno smetarsko vozilo v ruralnem območju, kjer so razdalje in višinske razlike med kraji drugačne kot v mestnih občinah. Električno smetarsko vozilo v teoriji doseže med 100 in 130 kilometrov v načinu pobiranja odpadkov, med 180 in 200 kilometri pa v primeru delovanja brez ustavljanja. S pomočjo podatkov, ki jih bomo zbrali, bomo lahko poskrbeli za nadaljnji razvoj električnih smetarskih vozil, ki bi bila primerna za prevzem odpadkov na podeželju. Testno Renaultovo tovorno vozilo ima štiri module litij-ionskih baterij, vsako z zmogljivostjo 66,5 kilovatne ure, kar skupaj pomeni 265 kilovatnih ur bruto zmogljivosti in 210 kilovatnih ur neto ali uporabne zmogljivosti. Hitrost vozila je omejena na 90 km/h.

Izziv pri nakupih tovrstnih vozil ostaja cena. Nakup je namreč ocenjen na 400.000 evrov, kar je dvakrat več kot znaša nakup primerljivega vozila z dizelskim motorjem. 

Smetarsko vozilo predstavlja pomemben napredek pri varovanju in ohranjanju našega planeta ter predstavlja prihodnost, v katero se usmerjajo tudi druga komunalna podjetja v Sloveniji in svetu.

Uporabnike prosimo, da v naslednjih dneh na dan odvoza pripravite odpadke na prevzemno mesto, saj bo prevzem odpadkov precej tišji kot običajno.